Atacurile de panica fac parte din tulburarile anxioase si sunt caracterizate de frica /anxietate intensa, necontrolabila, creeand un disconfort persoanei care-l resimte. Acestea pot dura de la 5 minute la 15-20 minute, pot aparea atat noaptea cat si ziua.
Dupa experimentarea unor atac de panica, majoritatea persoanelor resimt frica de a avea iarasi un atac, astfel se intra intr-un cerc vicios, in care persoanele fac atacuri de panica de frica atacurilor de panica.
Se pot experimenta o parte din urmatoarele simptome:
- Transpiratie rece
- Gol in stomac
- Palpitatii
- Uscaciune in gura
- Tremur
- Dificultati in respiratie
- Senzatii noi, nefamiliare
- Senzatie de ameteala, greata
- Frica iminenta de moarte
- Senzatie de pierdere a controlului
- Durere in piept
- Pusee de frig sau caldura
Atacurile de panica se manifesta printr-o reactie de alarma a organismului, reactie identica cu cea pe care o avem cand suntem in pericol.
Nu exista o cauza universala a atacurilor de panica, pentru fiecare om este alta, noi fiind unici.
Este dovedit faptul ca terapia cognitiv comportamentala are cele mai bune rezultate in tratarea atacurilor de panica.
Din experienta profesionala, atacurile de panica se trateaza numai la psiholog, daca nu exista alte simptome, tulburari, nefiind necesar tratamentul medicamentos. Este foarte important sa se identifice cauza anxietatii, ce anume declanseaza atacul de panica, pentru fiecare persoana este un eveniment intim, personal. Apoi datoria psihologului este sa explice clientului mecanismul atacului de panica, cum se manifesta, ce il sustine si il intretine, si impreuna sa efectueze un plan de constientizare si depasire a anxietatii.
Din pacate, daca nu sunt tratate corespunzator si la timp, atacurile de panica afecteaza sanatatea psihica, pe viitor existand sanse ca persoana in cauza, sa sufere de fobie sociala, depresie, anxietate generalizata.
Consilierea psihologica este un tratament non-invaziv, ce sustine clientul sa depaseasca provocarile vietii, ajutandu-l sa-si creeze propriul set de mecanisme de gestiona si rezolva problemele.
Dragilor amintiti-va : sunteti cea mai importata persoana a sufletului vostru, de fericirea voastra depinde fericirea celor din jur!