O buna prietena mi-a spus acum vreo 9 ani, pe vremea cand eu eram stundenta la psihologie,  „de ce sa merg la psiholog? Ce, nu am prieteni? E ca si cum as platii sa am un prieten!”
De curand o alta prietena m-a intrebat ” de ce mi-ai recomandat sa merg la psihologul x, tu ce faci?”
Raspunsul meu este:
Psihologul nu este prietenul tau, asa cum nici doctorul, avocatul sau consultantul fiscal nu este prietenul tau!

Poate parea a fi, deoarece cu el discuti cele mai profunde si intime ganduri, probleme, dar el este un specialist ce te indruma in procesul de ameliorare a starii tale sufletesti, in rezolvarea problemelor, in dezvoltarea ta!
Un psiholog este doctorul pentru sufletul si mintea ta!
Este necesar ca el sa nu fie prietenul tau, pentru a fi obiectiv, adica sa aiba mintea limpede si sa nu incerce sa te menajeze in detrimentul tau. Pentru a putea vedea „gandul din spatele gandului, sau mai bine zis emotia din spatele gandului” ai nevoie de obiectivismul psihologului, nu lacrimile sau delasarea prietenului ( “lasa fata/ frate ca nu e asa grav, hai sa bem o bere si trece”).
Apoi psihologul este cel care te asculta pana la capat atunci cand ai nevoie, prietenul va spune la un moment dat ” aaaa stai sa iti spun si eu, fix asta s-a intamplat cu matusa x „. La psiholog este vorba DESPRE TINE si doar atat!
De asemenea mai este aspectul confidentialitatii, niciodata un psiholog nu va iesi cu prietenii si dupa mai multe beri sa spuna ” fii atent, iti spun ceva, Vasilica prietena aia a mea de la liceu are probleme mari….”
Psihologul nu te judeca, este poate cel mai important aspect, cand esti in cabinetul psihologului te simti in siguranta, el te asculta si te sustine orice ai spune, orice ai face.
Mai sunt multe de spus pe acest subiect, dar cam atat pentru azi.
Intre timp prietena mea merge la psiholog de ceva timp si a realizat ca nu este un prieten pe care il plateste sa vorbeasca cu el! 🙂
Va recomand cu incredere cateva sedinte la psiholog pentru a simtii pe pielea voastra, toate cele de mai sus!
Cand te doare capul mergi la doctor, cand te dor gandurile si sufletul mergi la psiholog!