Traim intr-o lume pe “repede-nainte” si ne dorim sa ducem la bun sfarsit toate sarcinile propuse in ziua/saptamana respectiva. Una dintre sarcinile noastre ca si parinti, este timpul de calitate petrecut cu copiii nostri. Bun, dar ce este timpul de calitate si cum putem sa avem parte de el?

Voi incepe prin a povesti putin despre importanta iubirii neconditionate.

Toti parintii isi iubesc copiii, dar cel mai important este ca aceasta iubire sa fie perceputa de catre copii ca fiind neconditionata.

Pentru a se dezvolta armonios, copii au nevoie sa se simta in siguranta, ascultati si importanti. Sentimentul de siguranta este atins in momentul in care copilul este conectat cu parintele, cand acesta empatizeaza cu emotiile si nevoile lui. Cei mici se simt ascultati atunci cand parintii sunt atenti 100% la ceea ce ei spun sau fac. Copiii se simt importanti in momentele in care decid si au controlul asupra activitatilor desfasurate.

Toate cele de mai sus nu se intampla foarte des, din cauza lipsei de timp, a faptului ca cei mici nu sunt in siguranta alegand activitatile dorite, sau a oboselii psihice si fizice pe care o resimt parintii. Si totusi cand suntem alaturi de copii, putem “furisa “ un timp de calitate cu acestia.

Ce putem face?

  1. Stabiliti un timp pe zi pe care sa-l petreceti cu copilul, minim 15 min.
  2. Informati copilul despre acest fapt, si impreuna cu acesta hotarati cum sa-l denumiti, precum “minutele speciale” sau “ora lui David/ Mariei” etc.
  3. In aceasta perioada atentia voastra este indreptata asupra copilului, fara telefoane, tablete sau televizor. Setati cronomentrul pentru 15 min sau timpul stabilit, astfel incat sa nu fiti tentati sa “trageti cu ochiul” la telefon.
  4. Copilul decide ce se va petrece in acest timp, se recomanda jocuri libere si nu activitati structurate cum ar fi citire sau jocuri cu reguli. Conectati-va cu copilul din toata inima, fiti atenti la ceea ce face, urmati-i exemplu si ocazional remarcati ceea ce face. De exemplu daca copilul doreste sa se joace cu lego, nu ii spuneti cum ar trebui sa procedeze pentru a construi robotul, doar urmariti-l, ajutati-l daca solicita ajutorul si remarcati  “ mana dreapta a robotului este mai colorata decat cea stanga.”
  5. Acesta este momentul ca cel mic sa se joace “periculos”. Daca copilul vrea sa faca ceva in acest timp ce de regula nu ii este permis, evaluati situatia si gasiti soluti sigure pentru indeplinirea dorintei. Spre exemplu, daca cel mic doreste sa foloseasca crema de barbierit a tatalui, puteti permite copilului sa se joace cu o mica parte din crema sau cu apa si sapun amestecate. Puteti sa va desenati pe fata sau sa inventati un joc in care cel mic este barbier. Parintele supravegheaza totul, iar copilul simte ca are control asupra jocului.
  6. Daca copilul nu stie ce joc sa aleaga pentru timpul de calitate sau solicita parintelui sa aleaga el, cea mai buna solutie este rasul! Gadilati, alergati, jucati “cucu bau”, v-ati ascunselea, toate jocurile ce il fac pe copil sa rada cu tot sufletul. Rasul imbunatateste functiile cognitive, relaxeaza, ajuta sistemul imunitar si mai presus de orice conecteaza.
  7. Timpul de calitate se termina in momentul cand suna cronometrul. Este important ca cel mic sa inteleaga limitele si regulile casei. Asigurati-l ca maine la aceeasi ora veti petrece iar timpul impreuna.
  8. Daca aveti 2 sau mai multi copii, asigurati-va ca fiecare a primit “momentul sau”. Astfel toti copiii se simt importanti si iubiti in egala masura.

Timpul de calitate  imbunatateste relatia parinte-copil, iar aceasta relatie este cea mai importanta din viata oricarui parinte!

 

 

Raluca Barcan

Psiholog clinician si Coach in parenting

Tel: 0767.803.501

Email: raluca.barcan@yahoo.com